Zagłosujmy w konkursie “Fasada Roku”!

Konkurs Baumit Fasada Roku już od 15 lat, każdego roku wyłania i docenia najlepsze realizacje budowlane, na których elewacji zastosowano kompletną technologię Baumit: system ociepleń, system tynkowy z wykończeniem lub program produktów renowacyjnych z wykończeniem. Do udziału w Konkursie zaproszeni są  Architekci, Inwestorzy i Wykonawcy zarówno dużych obiektów budowlanych, jak i Właściciele domków jednorodzinnych. W tegorocznym współzawodnictwie bierze udział także budynek naszej szkoły, o którym w katalogu konkursu można przeczytać:

“Nowe życie i odświeżające kolory szkoły podstawowej w Częstochowie Budynek Lingwistycznej Szkoły Podstawowej w Częstochowie pamięta jeszcze czasy architektury ubiegłego wieku. Bardzo prosta, prostopadłościenna bryła zbudowana na modułowych rozpiętościach z rytmicznym kształtowaniem elewacji i otworów okiennych. Projektanci z biura ANTA Architekci stanęli przed zadaniem odświeżenia obiektu w ramach projektu termomodernizacji i nowej kolorystyki placówki. Formę częstochowskiej szkoły tworzą dwie 2-kondynacyjne bryły połączone funkcjonalnie poprzecznymi łącznikami. Elewacje obiektu tworzy rytmiczny i powtarzalny układ okien o tych samych wymiarach. W Polsce, w drugiej części ubiegłego wieku, powstało wiele budynków edukacyjnych i użyteczności publicznej realizowanych według podobnych schematów i rozwiązań funkcjonalnych oraz konstrukcyjnych. Zwykła, prosta bryła, którą na przestrzeni kolejnych lat ugryzł ząb czasu – ściany poszarzały, a obiekt, mając także na uwadze komfort uczących w jego wnętrzach dzieci, wymagał dostosowania do obecnych przepisów prawnych w zakresie izolacyjności ścian. Jak nadać prostej formie świeżości, ożywiającego charakteru, nie krzycząc jednocześnie w otoczeniu sąsiedniej zabudowy? Projektanci z ANTA Architekci zaproponowali na nowej elewacji proste podziały – kolorowe pola, które tonalnie zmieniają swój odcień od jasnej i intensywnej żółci, poprzez łagodne szarości do ciemnych grafitowych barw. Z jednej strony żółty kolor ożywia prostą bryłę, z drugiej strony stonowane, grafitowe odcienie nadają mu spokojnego, wyważonego charakteru. Oba skrzydła konsekwentnie wykończono przy użyciu tych samych barw. Gradienty kolejnych odcieni tworzą rytm – płynnie kroczą po elewacji budynku, podkreślając modułowość zastanej architektury budynku i nadają przy tym prostej formie dynamicznego charakteru. Projekt termomodernizacji i nowej kolorystyki szkoły w Częstochowie, opracowany przez ANTA Architekci to stonowana i wyważona propozycja odświeżenia elewacji wiekowego już budynku – koncepcja, która z szacunkiem odnosi się także do jego architektury i pierwotnej formy.”

Bezpośredni link do głosowania: https://baumit.pl/fasadaroku/projects/thermal-renovation/3460/szkola-lingwistyczna?fbclid=IwAR0z9uDV14xd1zKJ-mrokd0DOsWRy9KgI98Bjhyi_uLZtFySUoIWxoRZeCA

Zdjęcie: https://baumit.pl/fasadaroku/projects/thermal-renovation/3460/szkola-lingwistyczna?fbclid=IwAR0UFXxlGe-zifQrZrgyrOFIC71Mr515dXkKo3-4caYXtwRQpAKJSqZcJoQ