Dzień Marchewki – samo zdrowie!
W Dniu Marchewki nasi „młodzi dietetycy” zdegustowali świeży, wyciskany sok z marchwi. W niektórych klasach pojawiło się przepyszne ciasto marchewkowe! (Dziękujemy mamom, które nas takimi słodkościami obdarowały! Mamy już przepis!) Poczuliśmy się marchewkowo, dzięki strojom, zabawom, piosenkom, kolorowankom, kodowaniu, ale i „łyknęliśmy” sporą porcję wiedzy o marchewce, karotenie i witaminach. Marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo, które powinno często pojawiać się w naszym jadłospisie. Marchewka zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co warto wiedzieć o marchwi? W jaki sposób jedzenie marchewki wspomaga nasz organizm? Nasi uczniowie już znakomicie wiedzą, że w marchewce znajduje się bardzo dużo witaminy A, a oprócz tego witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i K oraz wiele minerałów: magnez, potas, fosfor, cynk, wapń, sód i żelazo. Marchew stanowi również świetne źródło błonnika i węglowodanów – zawiera białko. Co najważniejsze – jest pyszna!