Światowy Dzień Owoców i Warzyw
jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października (w tym roku 21.10). Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zorganizowało liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie ludności (dzieci w szkołach, młodzież w szkołach średnich i na uniwersytetach, dorośli w świecie pracy) do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw. (https://www.kalbi.pl/swiatowy-dzien-owocow-i-warzyw) Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowej diety. Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów. Korzyści z ich spożywania są ogromne. W naszej szkole włączamy więc warzywa i owoce do swojego codziennego menu i świętujemy każdego dnia.
Zauważamy też bogactwo kolorów, kształtów i faktur warzyw i owoców i wykorzystujemy je także w różnych projektach i pracach plastycznych. Na zdjęciach: prace plastyczne oraz instalacje artystyczne wykorzystujące warzywa i owoce – autorstwa uczniów klas 1b oraz 2.